Alokāzija, (alocasia) pieder ārumu (araceae) dzimtas alokāziju (alocasia) ģintij. Šī telpauga galvenais skaistums slpēpjas varenajās tumši zaļajās, balti dzīslotajās lapās, kas atgādina paplatas bultas. Auga ziedi, kā jau ārumu dzimtas augam piedienas ir līdzīgi kallām, bet ziedu dēļ šo augu gan neizvēlieties, maz iespējams, ka tas uzziedēs dzīvoklī un ziedi nav arī tik iespaidīgi kā, piemēram, dižkallai. Alokāzijai piemērotāki apstākļi ir siltumnīca vai ziemas dārzs.
Citi nosaukumi: Vareno lapu dēļ alokāziju dēvē arī par ziloņa ausi. Otrs, ar izcelsmes vietu absolūti nesaistīts nosaukums ir afrikāņa maska.
Izcelsme: Āzija, Austrālijas A. Pazīstamas ap 70 alokāziju sugas, izveidoti arī daudzi hibrīdi.
Augsne. Derēs telpaugiem paredzēts substrāts, kas gan labi drenē, bet tomēr spēj saglabāt mitrumu..
Klimats. Kā jau tropu augam, alokāzijai nepieciešms mitrs gaiss un siltums. Piemērota gaiša vieta (arī ziemā), bet ne izcepšana karstā pusdienas saulē. Ja nevarat noēnot logu, D puses palodzi labāk neizvēlēties. Augu gan iespējams pieradināt atrasties pilnā saules gaismā. Piemērota temperatūra virs 210C augšanas periodā, bet ziemā vismaz 180C. Novietojiet podu uz oļu paplātes ar ūdeni, lai tas iztvaikojot piegādātu augam tik nepieciešamo mitrumu. Noderēs arī lapu smidzināšana.
Laistīšana: Alokāzija ir mitrumu mīlošs augs. Neiekaltēt un nepārliet, līdz ar to jāraugās, lai zeme ir mitra, bet neveidojas “purvs”. Nepatīk skābs un auksts ūdens.
Pirms daļējā miera perioda alokāzijas nomet lapas. Šajā laikā svarīgi nepadomāt, ka augam nepietiek mitruma un nepārlaistīt to, bet gan laistīšanu samazināt, lai augs atpūšas.
Mēslošana: Augšanas periodā divreiz mēnesī ar ūdenī šķīstošu universālu telpaugu mēslojumu.
Pārstādīšana, pavairošana: Pavairo dalot sakneni (rizomas) vai ceru. Sadalot auga rizonas, atdalīto gabalu stāda atsevišķā podā. Rizomu augšējai daļai jābūt virs zemes virsmas.
Pārstādīt var reizi gadā – pavasarī (ja nepieciešams lielākā podā), atjaunojot augsni. Ja vēlaties saglabāt auga cera izmērus, sadaliet to.
Piezīmes: Šis indīgais augs, ilgi vārīts ir ēdams, ko diez vai vajadzētu pamēģināt.