Home
kalistems

kalistems

kalistems (Callistemon splendens). Šis miršu (Myrtaceae) dzimtas krūms ir interesants ar saviem ziediem, kuru dēļ tautā iesaukts par pudeļbirsti. Kalistema (telpās parasti audzē citronu kalistemu – callistemon citrinus) tumši sarkanbrūnas ziedu vārpas tiešām atgādina šo virtuves priekšmetu (ziedam nav vainaglapu, bet sarkanās „birstītes” ir putekšņlapas). Krūms telpās var sasniegt metra augstumu (pieejamas punduršķirnes), tā lapas ir šauras iegarenas (garums 3-7cm) pelēkzaļā krāsā. Meklējiet telpaugu bāzēs. Savējo iegādājos (2014. Apr.) Buļļu ielas Ziedu ekspresī.

Izcelsme: Austrālijas A un R piekrastes rajoni. Pārsvarā augs atrodams krīku piekrastēs vai citās mitrākās vietās.

Citi nosaukumi: Crimson Bottlebrush

Agsne. Labi drenējoša, – telpaugu augsnes maisījumam var pievienot smiltis.

Klimats. Subokeānisks klimats. Kalistemam galvenais ir saņemt daudz gaismas, to ieteicams neiekaltēt, bet pret sausu gaisu tas īpaši neiebildīs. Ziemā gan tam labāk patiks vēsāka telpa – ziemas dārzs vai siltumnīca. Vasarā kalistemam vislabāk patiks, ja to iznesīsiet dārzā vai uz balkona. Tur to nevajadzētu atstāt, kad temperatūra nokrītas zem 7oC. Ideālā temperatūra augšanas periodā 16-24°C.

Laistīšana: Ziemā – miera periodā kalistems jālaista mēreni, lai zeme būtu viegli mitra. Augšanas periodā jānodrošina pietiekams ūdens daudzums, iekaltēt nevajadzētu, bet pārliet arī nebūtu vēlams.

Mēslošana: Šim telpaugam patiks, ja mēslojumā būs augsts kālija saturs, patiks organiskais mēslojums, tajā skaitā putnu mēsli. Labāk mazāk, nekā pārmēslot. Iesaka lietot arī fosforu saturošu mēslojumu.

Pārstādīšana, pavairošana: Pavairo ar sēklām vai spraudeņiem. Pārstāda vienīgi nepieciešamības gadījumā, bet var saglabāt vienādā augumā, tajā pašā podā nomainot zemi.

Piezīmes:

  • Citrona vārds auga nosaukumā iemaldījies dēļ tā vieglās smaržas.
  • Lai augu uzturētu formā, pavasarī, pirms izveidojušies pumpuri vai arī pēc noziedēšanas, tas jāapgriež.
  • Kalistemam uzmanību pirmais pievērsa angļu botāniķis Viljams Kērtis (William Curtis) 18. gs. beigās. Sākumā to pieskaitīja Morosiderous (varbūt kāds var palīdzēt ar ģints tulkojumu?) ģintij, dodot nosaukumu Metrosideros citrina. 1913. gadā H. Kollars ieskaitīja kalistemu ģintī.
calistemon

callistemon

kalistems

kalistems

Komentēt