Home

Ananas (Ananas Coomosus). Pieder augsnē augošajiem bromēliju dzimtas daudzgadīgajiem zālaugiem. Ananāsa cers var izaugt metru augstumā un ap divu metru diametrā.

ananas

ananas (Ananas comosus)

Izcelsme: Dienvidamerika – Brazīlija, Paragvaja. Interesanta ir ananāsa angliskā vārda izcelsme. Agrāk vārdu pineaple lietoja apzīmējot skuju koku čiekurus, kam vēlāk piemērots apzīmējums – pine connes., bet agrāko vārdu savukārt izmantoja Amerikas atklājēji ananasa apzīmēšanai. Latviski lietotais vārds – ananas nācis no vietējo indiāņu valodas un tulkojumā nozīmē – ideāls auglis.

Augsne. Derēs gandrīz visi labi drenējoši, bet mitrumu uzturoši augsnes maisījumi. Iesaka lietot kaktusu vai bromēlijām paredzētus substrātus.

Klimats. Jauno augu nevajadzētu uzreiz turēt pilnā saulē, bet pieradināt pakāpeniski. Visu cauru gadu ananāsam patiks siltums. Apkures sezonas laikā, ja telpā ir pazemināts gaisa mitrums, jācenšas to paaugstināt, mitrinot gaisu. Ananāsam nepieciešama ap 12 stundu gara diena, ko gada tumšajā pusē var panākt ar mākslīgo apgaismojumu (ja pie sava jaunā telpauga labsajūtas ķersieties ar pilnu krūti un pa nopietnam). Ja vasarā ananas stāv dārzā, mainot vidi (istaba – dārzs un otrādi), pieradiniet augu pie gaismas apstākļu maiņas.

Laistīšana: No dažu audzētāju pieredzes tiek ieteikts liet ūdeni tieši rozetē, kā tas patīk daudziem bromēliju dzimtas augiem, bet varbūt labāk neriskēt, jo tas var novest pie puves. Zemi salaistiet kārtīgi, bet neļaujiet ūdenim uzkrāties traukā. Ananāsam patīk viegli skābs ūdens, ko var panākt, pievienojot etiķi vai citronskābi.

Mēslošana: Ananāsam nepieciešamākie mikroelementi ir slāpeklis un kālijs. Lai augs būtu spēcīgs, reizi pa reizei palutiniet to ar vāju, atšķaidītu mēslojumu. Otrs variants – ar ļoti atšķaidītu mēslojumu piebarot katrā laistīšanas reizē.

Pārstādīšana, pavairošana: Ananāsa stādu var gan nopirkt telpaugu bāzēs, gan mēģināt izaudzināt pašiem, iespraužot ceru zemē. Tīmekļa meklētājā viegli atrodama informācija daudzu ziņkārīgo mēģinājumiem apsakņot ananāsa cerus, no kuriem var secināt vienu – veiksmes jautājums. Ne vienmēr izdosies, bet mēģināt ir vērts. Pašu audzēti ananasi var sākt ražot pēc gadiem trim, bet veikalā pērkamie mazie stādiņi ir jau ar mazu ananasiņu galā. Pavairošanai izvēlētajam auglim jābūt gandrīz gatavam (ne pārgatavam,  – tāds ātrāk sāks pūt) ar veselīgi zaļu, ne apkaltušu vai apvītušu ceru.

Ceru iesaka spēcīgi griežot izdabūt no augļa, tādējādi tas būs tīrs no augļa daļām un būs mazāka iespējamība, ka sapūs. Ja kronītis iznācis ārā gana tīrs, tam apakšā varēsiet redzēt sīkus brūnus sakņu aizmetnīšus. Apakšējās lapas noņemiet, lai pasargātu no puves. Citi stāda uzreiz zemē, citi iesaka pāris dienas atstāt apžūt un tad ļaut jaunajām saknēm dažas nedēļas paaugties tīra ūdens glāzē.

Ananas comosus

Ananas comosus ‘Ivory Coast’

Ja jums ananas jau pievienojies telpaugu kolekcijai, nekas nav vienkāršāk, kā pārstādīt jaunos dzinumiņus, atdalot tos no mātes auga poda. Jaunie augi mēdz izaugt arī uz paša mātes auga.

Zemāk redzamajās tīmekļa saitēs varat atrast fotoinstrukciju ananāsa pavairošanai.

Piezīmes:

  • Ja jūsu ananas      uzziedējis, nav nepieciešams to speciāli apputeksnēt, lai pavairotu, to      labāk veikt, kā minēts augstāk. Ananas gan telpās audzēts zied reti.      Ziedēšanu mēdz stimulēt ar  kalcija      karbīdu, acetilēna vai etilēna gāzēm, ko pielieto lielās kompānijas, bet      ne individuāli augu mīļotāji.
  • Ja lapas      augam izaugušas pārāk garas, tās var apgriezt un pat veidot formu, lai      augs izskatītos dabīgāks.

Literatūras saraksts (noderēs angļu valodā lasošanjiem):

zied ananas

tā zied ananas

Advertisements

One thought on “Ananas

  1. Atpakaļ ziņojums: Bromēlija | telpaugi

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s