Home

Kalateja (calathea) ir marantu (marantaceae) dzimtas augs. Kalatejas aprakstos nereti tiek pozicionētas kā grūti kopjamas, bet pēc pieredzes – aug ļoti labi arī tipiskā dzīvoklī ar centrālapkuri.

kalateja

kalateja

  • Fotogrāfijā ”Ziedu Ekspreša” bāzes (Buļļu iela 43/45, Rīga) kalateja. info@zieduekspresis.lv

Kalatejām ir lielas līdz pat 80 cm garas, dekoratīvas lapas un liegt prieku šo augu iegādāties, sev noteikti nevajadzētu. Dažas kalateju sugas audzē arī to interesanto ziediņu dēļ kā, piemēram, Calathea crocata, kam lapas ne tuvu nav tik krāšņas kā citām dzimtas sugām. Īpaši eleganti izksatās kalatejas, kuru platās lapas šūopjas tievu kātu galā. Pagarie kāti ir viena no tipiskākajām kalatejām, ar ko tās atšķirt no marantām, īpaši platlapainās sugas.

Latvijā var iegādāties diezgan bieži, pat lielveikalos, dažādas kalateju sugas.

Izcelsme: tropiskā Amerika

Klimats. Kalatejām patīk tropu apstākļi – silta telpa un mitrs gaiss un viegli noēnota vieta (pēc pieredzes – Calathea triostar labi aug arī pie saulaina A puses loga). Ziemā temperatūru nevajadzētu samazināt zemāk par 18-20°С. Nepatīk straujas temperatūras svārstības. Trūkstot gaismai, lapas zaudē krāsainību.

Laistīšana: Augšanas periodā laista bagātīgi, it īpaši augsne ātri žūst, ja augs tiek turēts saulainā vietā. Ūdeni vajadzētu nostādināt, ja tas ir kaļķains.

Mēslošana:  reizi divās nedāļās augšanas periodā ar šķidru komplekso mēslojumu telpaugiem. Ziedošajai kalatejai ieteicams piemērot ziedēšanu veiconošu mēslojumu. Augam nepatīk pārmēslošana.

Augsne, pārstādīšana, pavairošana: Kalatejas pārstāda pavasarī vieglā augsne substrātā, ko pats var pagatavot no lapu trūdzemes, kūdras, humusa un skuju trūda līdzīgās daļās ar smilts piedevu. Nepatīk kaļķainas augsnes. Var lietot acālijām paredzētu substrātu. Pavairo sadalot ceru. Pārstādīt jaunā augsnē ieteicams reizi pāris gados.

Piezīmes: Ieteicams regulāri pārbaudīt, vai nav uzmetušies kaitēkļi.

Calathea_triostar

Calathea_triostar

.

2 thoughts on “Kalateja

  1. Atbalsojums: 5 TELPAUGI VANNASISTABAI | Stils Bez Tabu

Komentēt