Home

Asparāgs (Asparagus). Asparāgu (Asparagaceae), citā literatūrā – liliju dzimtas augi. Asparāgs droši pieskaitāms pie populārākajiem telpaugiem, ko pazīst gandrīz katrs. Tā plūksnainās lapas gan nemaz nav lapas, bet pārveidojušies adatveida zari. Vislabāk asparāgs izskatīsies novietots iekārtajā grozā.

asparāgs

asparāgs

Izcelsme: Dienvidāfrika, Madagaskara

Augsne: Universāla, labi drenējoša, bet mitrumu uzturoša telpaugu augsne.

Klimats: Gaiša vieta, netieša saules gaisma. 10-24°C, augam patiks, ja to regulāri smidzinās.

Laistīšana: Vasarā regulāri (neļaut iežūt), ziemā retāk.

Mēslošana: Vasarā – reizi nedēļā, ziemā – reizi divās ar šķidro mēslojumu.

Pārstādīšana, pavairošana: Pavairo ar sēklām vai augus sadalot. Steigites ar auga paŗstādīšanu nav nepieciešams, jo augam patīk neliela “saspiestība” podā.

Piezīmes: Asparāgi kopš seniem laikiem lietoti pārtikā un medicīnā. Tos kultivēja gan senie grieķi, ēģiptieši, gan romieši. Ziņas par asparāgu lietošanu kulinārijā atrastas senākajā (3. gs.) zināmajā kulinārijas grāmatā. Jāpeibilst, ka pārtikā lieto jaunos dzinumus.

asparagi_2

Literatūrā manīti arī mājieni, ka asparāgu laicīga lietošana pasargā no paģirām, jo tie sadala alkoholu. Asparāgam (sparģeļiem) piedāvā attīrošas, novecošanos palēninošas, sāpju  un iekaisumu mazinošas īpašības. Sparģeļu lietošana uzturā samazina iespēju saslimt ar osteoporozi un osteoartrītu un sirds slimībām. Sīkāk par sparģeļu labajām īpašībām lasiet šeit. Jāpiebilst, ka sparģelis ir asparāga vārds vācu valodā.

Asparāgu receptes: www.asparagusrecipes.net/

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s